Holding társaságot alapít az MTB és az MBH Bank (Közlemény 2020.05.15.)

KÖZLEMÉNY 2020.05.15.

Holding társaságot alapít az MTB és az MBH Bank

A magyar bankszektor második legnagyobb mérlegfőösszegű bankcsoportja jöhet létre

2020. május 15. – Közös pénzügyi holding társaság létrehozásáról írt alá szándéknyilatkozatot az MTB Magyar MBH Bankszövetkezeti Bank Zrt. (MTB) és az MBH Bank Nyrt. (MBH), amelybe a két pénzintézet egyenlő tulajdonrésszel lép be. A Magyar Bankholding Zrt. feladata nemzetközi tanácsadók bevonásával megvizsgálni és előkészíteni egy új, jelentős piaci súllyal rendelkező, hazai tulajdonú bankcsoport létrehozásának keretrendszerét, a bankok közti szinergiák, valamint az együttműködésükben rejlő jelentős működési és költségoptimalizálási potenciál kiaknázásával. A MBH Bank és az MBH összesen 1,3 millió fős ügyfélbázissal, 840 bankfiókkal, 4300 milliárd forintos mérlegfőösszeggel, 2600 milliárd forintos hitelállománnyal és 3100 milliárd forintos betétállománnyal Magyarország második legnagyobb szereplője lehet.

A két pénzintézeti csoport jól kiegészíti egymást mind az ügyfélkör, a szolgáltatások összetétele, mind az üzleti fókusz tekintetében. A MBH Bank Csoport főként kisvárosi és kistelepülési lakossági, agrár- és mikro-, illetve kkv vállalati ügyfeleihez, önkormányzati kapcsolataihoz kiválóan illeszkedik az MBH városi affluens ügyfélköre, privátbanki és nagyvállalati és lízing portfóliója. A MBH Bank Csoport egyedülálló vidéki lefedettségéhez, kiterjedt fiók- és ATM-hálózatához remekül illeszkedik az MBH kiemelt budapesti helyszíneken található fiókhálózata. A szolgáltatások terén a MBH Bank Csoport mikro- és kkv-hiteltermékeit, speciális egyedi agrárkonstrukcióit, az állami támogatások közvetítésében játszott vezető szerepét jól egészíti ki az MBH privátbanki és SZÉP-kártya szolgáltatása, a piacon elismert lízingkonstrukciói, valamint egyedi nagyvállalati és befektetési termékei.

Az egymást kiegészítő ügyfél-, termék- és szolgáltatásportfolió mellett számos költség- és beruházási szinergialehetőség nyílhat meg. A fiókhálózat észszerűsítésével jelentős megtakarítás érhető el, de ugyanez igaz a támogató és back office területekben rejlő szinergiákra vonatkozóan is. A mai banki működés egyik kiemelt területe az informatika. Az IT területen a működési költségek, a fejlesztések és rendszerek racionalizációja, valamint az üzemeltetési költségek jelentenek kiemelkedő potenciált. A beruházások és szakértői költségek területén további megtakarítások érhetők el. A bankok mérethatékonyságuk és jobb alkupozíciójuk révén olcsóbb forrásokhoz is juthatnak. Elemzések szerint a két bankcsoport részleges vagy teljes cégjogi egyesülése esetén a bevételi, költség- és beruházási szinergiák kiaknázásával, a párhuzamos működések, átfedések fokozatos észszerűsítésével középtávon jelentősen csökkenthetők a működési költségek, ami erősítheti a bankcsoport versenyképességét, növekedési kilátásait, profittermelő képességét és stabilitását, miközben tovább javítja az ügyfélkiszolgálás színvonalát.

A hazai tulajdonú MBH Bank Csoport és az MBH Bank együttműködése a magyar gazdaság egésze számára jelentős előnyökkel járhat. Tovább erősödhet a magyar tulajdon a bankrendszerben, az új, gazdaságilag domináns, piacvezető, univerzális bankcsoport nehezebb piaci körülmények között is eredményesen működhet, amivel stabilitást és kiszámítható likviditást biztosíthat a magyar gazdaság számára. A két bank együttműködése addicionális GDP-növekedést generálhat.

A szándéknyilatkozat szerint a két bank Magyar Bankholding Zrt. néven közös pénzügyi holding társaságot hoz létre egyenlő tulajdonrésszel. A társaság leendő vezérigazgatója Vida József az MTB Zrt. (a MBH Bank Csoport központi bankja) elnök-vezérigazgatója, az Igazgatóság első tagjai dr. Balog Ádám az MBH Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója, dr. Bencze András, valamint Vida József. A felek az alapítási engedély iránti kérelmet 2020. május végén nyújtják be a Magyar Nemzeti Bankhoz. A felek vizsgálják az MBH Bank Nyrt.-nek a hitelintézeti integrációba történő belépését is.

„A két bankcsoport fúziójával a magyar bankszektor második legnagyobb mérlegfőösszegű univerzális kereskedelmi bankja jöhet létre, de hogy milyen formában, azt most vizsgáljuk. Az elkövetkező hónapokban el kell döntenünk, mivel járnak jobban az ügyfeleink. Azzal, ha ezt a két bankot egyetlen óriási pénzintézetbe gyúrjuk össze, vagy ha például a Volkswagen-csoport mintáját követjük, amely egyszerre gyárt Audikat, Volkswageneket, Skodákat és Seatokat – minden piacra, minden vásárlónak azt, amire a leginkább szüksége van”. - nyilatkozta Vida József a Magyar Bankholding Zrt. leendő vezérigazgatója. „Nagy munka vár ránk az elkövetkező időszakban. A piaci verseny koncentrált tőkét és szakértelmet kíván. Meggyőződésünk, hogy a gazdasági helyzetből eredő kihívásokat, a kormány gazdaságpolitikai törekvéseit, a magyar családok és vállalkozások támogatását és az ügyféligények professzionális kiszolgálását a most létrejövő szövetség képes a lehető legjobban támogatni.”

„Az MBH Pénzügyi Csoport elmúlt öt éve a hazai pénzügyi világ egyik sikertörténete. Napjainkra az MBH-t kiszámíthatóan és hatékonyan működő, modern, digitális pénzintézetté fejlesztettük. Megtartottuk régi ügyfeleinket és sikeressé váltunk az új ügyfelek megszerzésében. Tőkemegfelelésünk kitűnő, szavatoló tőkénk az elmúlt négy évben közel megduplázódott, portfóliónkat megtisztítottuk, EU vállalásainkat teljesítettük. A bank - akár egyedül, akár más utakat találva - egyértelműen alkalmas a szintlépésre. Az elmúlt években magam is rendszeresen hangsúlyoztam, hogy Magyarország érdekeit - és a bankrendszer további erősödését is - az szolgálhatja, ha a bankrendszerben növekszik a magyar tulajdon hányad és csökken a bankok száma. A MBH Bank alkalmas partner lehet a közös gondolkodáshoz, hiszen üzleti fókuszaink kiegészítik egymást. A mostani szándéknyilatkozat aláírásával lehetőség nyílik egymás kölcsönös átvizsgálására és a lehetséges szinergiák pontos felmérésére. Őszintén bízom abban, hogy olyan együttműködési pontokat találunk, amelyek alapján nemcsak, hogy mélyíteni tudjuk kapcsolatunkat, hanem távolba mutató, új lehetőségeket leszünk képesek teremteni.” – mondta el dr. Balog Ádám az MBH Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

A stratégiai együttműködés egyaránt szolgálja az érintett pénzintézetek ügyfeleinek és tulajdonosainak érdekeit, növeli a bankok piaci értékét és megfelel a Magyar Nemzeti Bank konszolidációs elvárásainak. Az együttműködés konkrét formájáról, a pénzintézetek esetleges – részleges vagy teljes – fúziójáról csak később, neves nemzetközi tanácsadók bevonásával végzett vizsgálatok és egyeztetések nyomán születik döntés.

Háttérinformáció

A MBH Bank Csoport Magyarország egyik legnagyobb bankcsoportja és a magyar pénzügyi rendszer meghatározó szereplője. A Csoport tagjai az MTB Zrt. mint integrációs üzleti irányító szervezet, a MBH Bank Zrt. mint univerzális kereskedelmi bank, a MBH Bank Jelzálogbank Nyrt. mint szakosított hitelintézet, valamint egyéb, faktorálással, lízinggel, alapkezeléssel, informatikával és más kiegészítő pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó társaságok, leányvállalatok. A MBH Bank Csoport szabályszerű és prudens működését a külön jogosítványokkal rendelkező Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) ellenőrzi és felügyeli.

A MBH Bank Csoport országos lefedettségű, univerzális kereskedelmi bankja a korábbi takarékokat tömörítő MBH Bank Zrt., az egyik legnagyobb hazai pénzintézet, amely az ország legnagyobb fiókhálózatát működteti, 1,1 millió ügyfelet szolgál ki. Helyi családoknak, közösségeknek és vállalkozásoknak, idősebb és fiatalabb generációknak, falusi és nagyvárosi lakosoknak kínál személyre szabott, korszerű és megbízható pénzügyi termékeket és szolgáltatásokat.

MBH Bank Nyrt bemutatása:

Az idén 70 éves MBH a magyar pénzügyi rendszer klasszikus bankja. A 2015 és 2019 között lefolytatott sikeres reorganizációnak köszönhetően a pénzintézet működése, szerkezete megfelel az EU bankokkal kapcsolatos feltétel- és elvárásrendszerének. Az MBH Magyarország meghatározó univerzális bankjaként, kiszámítható, tervezhető partneri kapcsolatokon keresztül teremt tartós értéket ügyfelei számára. A dinamikus fejlődési pályára állított, fejlett digitális alapokkal és stratégiával rendelkező bank hagyományosan erős nagyvállalati, privátbanki ügyfélkörrel, tanácsadói és elemzői képeségekkel rendelkezik. A pénzintézet alapértéke a felkészült, támogató, őszinte szakmai munkán alapuló professzionális ügyfélkiszolgálás.